Duurzaamheid

Wij proberen uw en onze ecologische 'footprint' zo klein mogelijk te houden. Daarvoor hebben we ons huis met duurzame materialen verbouwd en verbeterd, maar ook een aantal andere keuzes gemaakt die daaraan bijdragen, waarover hier onder meer.
 
Dankzij die inspanningen zijn wij vanaf december 2016 in het trotse bezit van het Green Key certificaatGreen Key logovoor duurzaam toerisme (zie oa. http://www.greenkey.nl/ voor meer info over dit duurzaamheidslabel). Er worden strenge eisen gesteld en er wordt regelmatig een audit uitgevoerd om na te gaan of aan die eisen wordt voldaan. La Petite Roer heeft een groot aantal bonuspunten behaald ten opzichte van de minimum vereisten. Wij zullen er aan blijven werken om dat hoge niveau vast te houden!
 

De zonnepanelen van La Petite RoerEcologische aanpak

We hebben een grote installatie met zonnepanelen in onze tuin en een kleinere op het dak van Wild Cat Cottage. De elektriciteit die we van het net afnemen, is 100% groene Belgische stroom. De meeste lampen in huis en in de cottage zijn LED.
 
Bijna alle toiletten in La Petite Roer worden gespoeld met grondwater, slechts twee (één in La Petite Roer en het toilet van Wild Cat) werken op leidingwater. 
 
We hebben zuinige douchekoppen, plintboilers in de beide keukens en regulatoren op de kraanuitlopen geplaatst. Maatregelen die niet ten koste gaan van het comfort van onze gasten, we krijgen zelfs regelmatig complimenten over de heerlijke douches! Ze komen wel ten goede aan het milieu door een verminderd verbruik van water en elektriciteit. In de toekomst willen we nog meer investeren in energie- en waterbesparende oplossingen.
 
We scheiden alle afval en voeren dit gescheiden af naar het lokale containerpark. Voor spullen die nog goed zijn, maar die wij niet meer nodig hebben, zoeken we een nieuwe bestemming.

Dubbel-groene boodschappen

We hebben beiden een e-bike aangeschaft en ook aanhangers daarvoor. De bedoeling is om zoveel mogelijk boodschappen met de fiets te doen (en hopelijk heeft dat ook een positieve invloed op onze conditie :-) )
 
Waar mogelijk gebruiken we biologische producten: voedingsmiddelen, middelen voor schoonmaak en (af)was. Ook de handzeep en douchegel die u in uw badkamer aantreft, is biologisch. Alles komt uit grote verpakkingen, wat in transport en afval scheelt.
 
Voor het ontbijt gebruiken we geen portieverpakkingen, ook weer om minder afval te veroorzaken. Wij bereiden regelmatig maaltijden voor gasten met (zoveel mogelijk) biologische ingrediënten. We bieden ook vegetarische en veganistische maaltijden aan.Kippen in hun ren
 
Onze kippen krijgen biologisch voer en de voor hen geschikte etensresten van de B&B. Ze hebben de beschikking over een heel ruime buitenren en lopen regelmatig los in de tuin.
En sinds enkele jaren kweken we, op bescheiden schaal, biologische groenten. In het korte groeiseizoen van de Hoge Venen (6 weken korter dan in de rest van België en in Nederland!), zijn veel van de groenten die we serveren uit eigen biologische kweek. In onze tuin proberen we voor insecten en vogels gunstige omstandigheden te creëeren en we planten er regelmatig een of enkele bomen.
 
De meeste van onze handdoeken zijn van gecertificeerde biologische katoen en stap voor stap zullen we ook al het beddengoed vervangen door lakens en dekbedovertrekken van bio-katoen. Verder gebruiken we FSC en/of wasbare bio-katoenen servetten.

afvalgrijpers
 We hebben onlangs twee afvalgrijpers aangeschaft, die we regelmatig op onze wandelingen meenemen. Zo dragen we een steentje bij aan het schoon houden van de Hoge Venen. De grijpers zijn ook bedoeld voor gebruik door gasten, we geven er dan natuurlijk ook een afvalzak bij en zorgen voor de afvoer van het verzamelde afval.

 

In de toekomst willen we La Petite Roer steeds duurzamer runnen, zonder daarbij afbreuk te doen aan het comfort en welbevinden van onze gasten. En het leuke is dat veel gasten er zo enthousiast van worden dat ze ook thuis bepaalde zaken wat anders willen gaan doen. En wij krijgen dan weer ideeën voor verbeteringen van onze gasten.
Wordt dus vervolgd :-)